BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

27 Ocak 2011 Perşembe

Tekila (Tequila) Çeşitleri

BLANCO:İç Pazar için İspanyolca, ihraç edilenlerde İngilizce yazılan ibareler, titizlikle denetlenir. Etiketteki “silver” ya da “blanco” yazısı, şişedeki içkinin renksiz tekila olduğunu anlatıyor. Başka deyişle, damıtıldıktan hemen sonra şişelenmiş anlamına geliyor. 
REPOSADO:Etiketteki “aged” ya da “reposado” sözcükleri ise, en az iki ay meşe fıçılarda bekletilmiş tekilanın etiketinde yer alıyor. Reposado tekilayı portakal ve tarçınla içmeniz büyük keyif almanızı sağlayacaktır.
ORO: “Gold” ya da “joven” veya “oro” sözcükleri, şişedeki içkinin “silver” tekilada olduğu gibi genç, yeni damıtılmış olduğunu, ancak renklendirildiğini belirtiyor. Bu renklendirme şeker şurubu, meşe ağacı katkıları, gliserin ya da karamel ile gerçekleşiyor ve hafifçe kahverengi bir ton sağlanıyor. 
MEZCAL:Mezcal hep karışıklıklar neden olmuştur. Aslında mezcal tekila çeşidi değil tekila bir mezcal çeşididir. Yalnız tekila mezcaldan daha popüler olduğu için ve birtakım sınıflandırmalardan dolayı bu karışıklık normal. Peki nedir mezcal? Mezcal agaveden üretilen her içkiye verilen genel addır. Tekila ise mavi agaveden elde edilen içkidir.
Mezkal ve tekila Meksika kültürünün soysal ikonlarıdır, her kutlamanın vazgeçilmezi içkileridir.  Tıpkı konyağın, Fransa’nın belirli bir bölümünde yetişen özel üzümlerle yapılan bir brendi türü olması gibi (tüm konyaklar brendidir ama brendiler konyak değildir), agave bitkisinden damıtılan tüm içkilere mezkal denir ama yalnızca mavi agaveden yapılanlara Tekila etiketi verilir. Yani teknik olarak tekila bir mezkal türüdür ama mezkal tekila değildir. 

                                  
Tekila ve mezkal sözcüklerinin kullanımıyla ilgili oldukça karmaşık bir durum var. Tekila, içki üretiminin ilk başladığı kuzeyde bir kasaba; aynı zamanda kasabanın eteklerinde yer aldığı volkanik dağın da adı. Tekila Bölgesindeki yerliler, mavi agaveye mezkal diyor. Birçok damıtıcı ise içkinin damıtılmış haline mezkal derken, yalnızca şişelenmiş içkiye tekila adını veriyor. Tekila adının bugünkü kullanımından önce bu içki, “vino mezcal” yani mezkal şarabı olarak adlandırılıyordu.Bu karışıklığa çözümü resmi Meksika standartları getirmiş. Tekila üretimini oldukça sıkı kurallarla denetleyen devlet, mezkal ve tekilanın hammaddeleri (tekila yalnızca mavi agaveden, mezkal ise %49 oranında başka maddelerden), bitkilerin yetiştirildiği bölgeler, damıtılma teknikleri konusunda oldukça ayrıntılı kurallar belirlemiş. İçkilerin üzerindeki etiketler, hükümet gözetiminde kar amacı gütmeyen öze bir kuruluşun (Consejo Regulador del Tequila) denetimindedir. 

0 yorum: