BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

27 Ocak 2011 Perşembe

TEKİLA SERVİSİ


 Tekila içmesi gerçekten zor ve aynı zamanda çok zevkli bir içkidir. İçimi çok fazla özen gerektirir. İçimden önce Tekilanın iyice soğutulması ve daha sonra yine önceden soğutulmuş olan tekila bardağına boşaltılırarak içilmesi gerekmektedir. Çok tutulan ve bilinen tekila içme yöntemlerini aşağıda bulabilirsiniz;
            ►Tekila bardağının ağız kısmı tuz ile kaplandıktan sonra isteğe bağlı olarak bir limon dilimi ile de bardak süslenebilir veya bir tabak içinde sunulabilir. Bir yudum alındıktan sonra eğer bardağın kenarına tuz eklenmemişse elin baş parmağı ve işaret parmağı arasına konulan tuz emilir. Eğer bardağın ağız kısmında tuz yoksa ve elden de tuzu da yalamak hoşunuza gitmiyorsa bir limon parçası tuza bandırlır ve emilir. Her yudum bu şekilde devam eder.
                              
             ►Diğer bir yöntem de Tequila Slammer’dir. Shot bardağından daha büyük bir viski bardağına bir ölçek tekila ve bir ölçek de tonik konur. Bardağın ağzı elle kapatıp masaya vurularak köpürtüldükten sonra shot yapılır. Tonik ilave edildiğinden dolayı limon ve tuza gerek yoktur. İnsanın boğazını da yakmadığı için tercih edilen bir yöntemdir. Tonik yerine Sprite da eklenerek yapılabilmektedir.
             ►İçmeye başlamadan önce bir iki tane bira fondip yapılır. Daha sonra bir shot tekila içilir. Bir bira ve bir tekila şeklinde devam eder.
             ►Shot bardağının kenarlarına tuzla gerdanlık yapıldıktan sonra bardağın yarısına kadar tekila konur. Tekilanın üzeri limon sıkılarak tamamlanır. Bu şekilde devam edilirse boğazda fazla yanma meydana getirir.
             ►Bir tekila içme yöntemi de arkadaşınızın ağzına bir parça limon ve omzuna da bir parça tuz konarak yapılmaktadır. Shot yaptıktan sonra arkadaşınızın omzundaki tuzu yaladıktan sonra ağzındaki limonu ısırarak devam ederek takrikkar bir duygu yoğunluğu da yakalayabilirsiniz. En zevkli tekila içme yöntemlerinden biridir.
             ►Büyük arjantin bira bardağı bol köpüklü birayla doldurulduktan sonra içine bir shot bardakla tekila döndürülerek bira bardağının içine bırakılır. Tercihen fondip yapılır. Bira doldurulmadan önce tekila bardağı bira bardağının içine ters bir şekilde de konabilir. Daha sonra tekilanın dökülmemesine dikkat edilerek bira bardağı ters çevrilir ve bol köpüklü bira ile tamamlanır. 

                              
            ►Diğer tekilaları (oro, reposado ve anejo) sek içmeniz en doğru olandır. Reposado tekilayı ise portakal ve tarçınla içmek de oldukça hoş sonuçlar verir. 
            
            ►Tekila' nın asıl bardağı bilindiğinin aksine shot değil, meksikalılar tarafından tekila içmek için özel olarak üretilmiş ince, uzun, ağır caballito adlı bardaktır. Ayrıca buzdan yapılma içi oyuk shot bardakları da mevcuttur. Bunlardan bulmak pek kolay değil ama tekilaya tamamen farklı bir hava katmaktadır.
    Kalitesiz tekilalar mide ekşimesine yol açmaktadır. Yarım şişeden fazla tekila ciddi hafıza kayıplarına, mide bulantısına, nefes alırken göğüs üzerinde baskı oluşturma gibi yan etkilere yol açtığı bilinmektedir. Günümüzde satılan tekilaların alkol oranları biraz düşürülmüştür. Diğer ülkelerde fıçılarda da satılmaktadır. Ancak ülkemizde bu şekilde bulunmamaktadır. Ki fıçı tekilaya rastgelirseniz tavsiyemiz sniffer bardakta yavaş yavaş aromasını hissederek, portakal suyu ve tarçınla içmenizdir. Bu şekilde yıllarca içinde bekletildiği meşe fıçılarının buğusuna kapılırsınız.

0 yorum: