BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

27 Ocak 2011 Perşembe

Gin (Cin) Tarihi

 Gin ilk 16.YY' den sonra hollandada üretilmiştir. Hollanda Leiden ünversitesi kimyagerlerinden Franciscus De La Boe insaları zinde tutabilecek ve hastalandıkları zaman iyileştirebilecek bir ilaç bulmaya çalışıyordu.
             Araştırmaları sırasında çavdardan damıtma yoluyla bir ilaç elde etmiş ve bu ilacı da ardıç tohumları ile ikinci kez damıtarak yeni bir ilaç bulmuştu. Bu ilaca Genievre (Fransızcada ardıç) adını vermiştir. Hollandalılar da bu ilaca çok çabuk alışmışlar ve ona Genever adını vermişlerdir.




Gin önceleri toprak kaplarda pazarlanıyordu. 1670' den sonra kare yüzeyli cam şişeler tercih edilmeye başlandı. 1800' lü yıllarda ise üzeri ünlü kişilerle resimlenmiş cin şişeleri revaçtaydı.
              17.YY' da cin ilaç tadını saklamak için çeşitli baharatlarla karıştırıldı. Tarçın, yonca bir yana bal, anason ve biber bile eklendi.
              1585 yılında İngiltere kraliçesi I. Elizabeth, İspanya kralı II. Felipe' ye karşı savaşmak üzere Hollanda' ya 1000 süvari ve 5000 piyadeden oluşan bir birlik gönderir. Lejyonlar geri dönerken orada çok beğendikleri cinin yapım formülünü de yanlarında götürürler. Sonraki yılarda İngiltere de büyük bir cin endüstrisi kurulur ve sonuç dünyada cin ingiliz tekeline geçer. 1840' dan bu yana gin İngiltere' den ithal ediliyor.
              İngiltere' deki cin içicilerinin yarısını bayanlar oluşturur oysa Amerika' da cini daha çok erkekler tercih eder.

0 yorum: