Viski,İskoçya ve İrlanda lehçelerinde "hayat suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir.Genellikle tahta fıçılarda dinlendirilmiş malt içeren, tahıldan damıtılan bir tür alkollü içkidir.Üç ülkede farklı şekillerde üretildiği için scotch whisky, irish whiskey ve bourbon olmak üzere üçe ayrılır.
Bourbon, ABD'de üretilir ve bir kez damıtılır.
Scotch whisky, iki kere distille edilir. ayrıca yapımında kullanılan tahıllar, damıtılmadan önce açık ateşte kurutulur ve ateşin dumanı tahıllara siner. Bu yüzden, scotch whiskyde bir yanık kokusu hissedilir.
Irish whiskey, üç kere damıtılır. Tahılları da sac üzerine kurutulduğu için, ateşin dumanı sinmez ve scotch whsikyea olduğu gibi yanık kokusu hissedilmez.Viski, sek olarak, sulu veya buzlu, ya da başka içecekler (sıcak kahve dahil) veya içkilerle içilir..
Malt viski, % 100 malt arpadan yapılır, bir kez damıtılmış viskiler diğerlerinden ayrılırlar. Viski yapımında kullanılan tahıllar, İrlanda, İskoçya, Kanada ve ABD arpaları, Kanada ve ABD çavdarı ile ABD mısırından oluşmaktadır. İrlanda'da halen malt ve malt olmayan arpaların birlikte kullanıldığı tür viskiler üretilmektedir. Çeşitli sek viskiler, Çavdar viskisi, Tennessee viskisi ve Burbon ABD'de kavrulmuş meşe fıçılarda dinlendirilerek üretilir. Harmanlanmış viski ise yukarıdaki viskilerden birbirine benzer tür tahıl kullanılarak üretilenlerin bir karışımı şeklinde üretilmektedir, bu da üretim maliyetini diğer tür viskilere kıyasla ciddi biçimde düşürür. Harmanlanmış viskilerin genellikle üretimlerinde harmanlanmış olan asıl viski türü belirtilir, Harmanlanmış İskoç, Harmanlanmış Kanada, veya Harmanlanmış Burbon gibi. Light viski ise neredeyse tamamen tahıl alkolünden üretilir, genellikle toplam miktarın %5-10'unu geçmeyen miktarlarda sek viski ve yoğunlaştırılmış şarap (Sherry) da aroma ve renk vermesi için ilave edilir.
15 Ocak 2011 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder