Likörler (liqueur ya da liquor) aromatik tatlandırıcılarla tadlandırılmış, şekerli, meyva ya da türlü bitkilerden veya bunların brandy, cin, rom, vodka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır.
Bailey’s, Benedictine gibi pek çoğu, eskiden manastırlarda tıbbi amaçlarla yapılan karışımlarmış. Reçeteleri de çok gizli tutulurmuş.
Bugün, tıbbi amaçlarla değil, tek başına içilen ya da kokteyl yapımında kullanılan likörlerin en çok bilinen ve kullanılanlarını sıralamamız gerekirse…
AMARETTO: Buruk-tatlı bir İtalyan likörü olan Amaretto Sicilya’da üretiliyor. Kayısı brandy’si ve bademden yapılıyor. Bu yüzden de yoğun bir badem tadı ve kokusu hissediliyor.
ANGOSTURA: Kırmızı renkli ve buruk tatlı bu likör 1820′de Venezuela’da üretilmeye başlanmış ve adını da üretimin yapıldığı kentten almış. Aslında, Siegert adındaki bir askerî doktor tarafından tıbbi bir tonik olarak yapılmış. Angostura rom esaslı bir likör.
BAILEY’S IRISH CREAM: İrlanda viskisi, çikolata ve kremadan yapılıyor. 1970′te ilk kez satışa sunulduğu andan itibaren hep revaçta olan ve çok sık tercih edilen ünlü bir likör.
BENEDICTINE D.O.M: En eski likörlerdendir. Fransa’da 1510′da yapılmaya başlanmış. 27 çeşit bitkiden yapılıyor ve %40 oranında alkol içeriyormuş. İsminin sonundaki D.O.M’in anlamı da “Deo Optimo Maximo”; yani “Yücelerin Yücesi Tanrı”dır.
CASSIS: Şeker ve ahududunun saf alkolde bekletilmesiyle yapılan bir Fransız likörüdür.
CHARTREUSE: Oldukça yüksek oranda (%55) alkol içeren bu yeşil renkli içecek, ilk kez Fransız Alplerinde ‘Chartreuse Carthusian Manastırı’nda yapılmaya başlanmış. Karışık bitkisel esaslı bir likör.
COINTREAU: Portakal esaslı bu likör, ilk kez 1850′de üretilmeye başlanmış ve halen Fransa’da üretimine devam ediliyor.
CURAÇAO: Cointreau gibi bu da portakaldan yapılan bir likör.
DRAMBUIE: Viski likörlerinin en eski ve en çok bilinenidir. İlk kez 1745′te üretilmeye başlanmışsa da ticari olarak yaygınlaşması 1900′lerden itibaren mümkün olmuştur. Formülünde malt viskinin yanısıra bal ve çeşitli bitkiler vardır.
FORBIDDEN FRUIT: Çok az sayıdaki Amerikan likörlerinden biridir. Portakal, bal ve greyfurt ailesinden ‘shaddock’ adlı bir meyvadan yapılır.
GALLIANO: İtalyan savaş kahramanı Guiseppe Galliano anısına 1890′da yapımına başlanan tatlı, sarı renkli, bitkisel esaslı bir likör.
GLAYVA: Bir Viski likörü olan Glavya’nın karışımındaki bitkiler, bu içeceğe değişik bir tad verir.
GRAND MARNIER: Portakallı likörlerin en ünlüsüdür. Zengin tadını veren bileşimindeki konyaktır.
HEERING: Bir vişne brendisi olan bu likör 200 yıldan beri üretilen en eski likörlerden biridir.
IRISH COFFEE LIQUEUR: İrlanda viskisi, kahve ve çeşitli bitkilerin karışımından elde edilir.
IZARRA: Pireneler’de, Bask Bölgesi’nde yapılan bu likör, dağ çiçekleri ve diğer dağ bitkilerinden yapılır ve “Bask Brandy”si olarak da adlandırılır.
KAHLUA: Meksika’nın kahve çekirdeklerinden yapılan bu değişik likörü, Meksika’da soğuk sütle karıştırarak içiyorlar.
MILLEFIORI: İsminin anlamı gibi, ’1000 çeşit çiçek’ten yapılan bir İtalyan likörü.
SOUTHERN COMFORT: Çoğu zaman Bourbon ya da Amerkan Viskisi sanılsa da, aslında Bourbon, şeftali ve portakal karışımıyla elde edilen ve ilk kez New Orleans’ta üretilmeye başlanan bir likördür.
TIA MARIA: Jamaica’ya özgü bu likör, rom, kahve ve Karaipler’de yetişen bazı bitkilerden elde ediliyor. Adı en çok duyulan likörlerden biri…
Birbirinden değişik ve çekici şişeleriyle göze çarparak raflarda ışıldayan likörler yaklaşan sıcak yaz günlerinde değişik kokteyllerin içinde yer almayı bekliyorlar şimdi…
0 yorum:
Yorum Gönder